Wednesday, February 24, 2010

BAB 20 : JANGAN MENANGIS SAYANG...


assalamualaikum...
salam sejahtera..

hari ini ana gatal tangan nak menulis lagi.hehe.dari semalam lagi rasa nak menaip sesuatu untuk dikongsi,tapi idea blank. mata ana tiba-tiba rasa pedih, rasa macam nak tertutup (mengantuk la tu...hehe). ubat yang paling mujarab apabila mengantuk ialah????tidola...hehe.

ok back to the topic..hari ini ana terfikir sesuatu yang simple, tapi ulasannya mungkin boleh memberi manfaat yang banyak .inshaALLAH. tentang SEDIH..
biasalah manusia mempunyai pelbagai perasaan yang ALLAH ciptakan .variasi yang indah supaya kehidupan kita penuh dengan warna warni dan bukannya satu perasaan sahaja.
ana ni boleh dikatakan ratu tangisan juga la.(biasalah anak bongsu.hehe) ana tak menangis bila apa yang ana inginkan tak dapat dimiliki. namun benda yang paling buat ana sedih menangis sampai air mata pun rasa dah kering, bila dapat tahu orang tak suka kat ana. sedih sangat. ana cuba mencari kelemahan diri supaya dapat diperbaiki. kalau dah orang tak suka pasti ada yang tak kena. dengan berkat doa dan tawakkal alhamdullillah ALLAH itu maha mengasihani, ana cuba membetulkan apa yang salah dan segala selesai.ALLAH ada.
ada yang menangis bila kehilangan seseorang yang disayangi.(macam ana la..hehe) tapi kalau di fikirkan kembali, ALLAH mungkin lebih menyayangi orang yang pergi itu. kalau rasa kehilangan ayah, kita masih ada ibu. kalau kita kehilangan ibu, kita ada ahli keluarga. kalau kita kehilangan keluarga, kira masih ada kawan-kawan. jika kita hilang kawan-kawan, kita masih ade saudara seislam lain.jika di takdirkan manusia seluruh dunia ini pergi, kita masih ada sesuatau yang kita selalu lupa.sedangkan DIA senantiasa bersama kita saat kita sedih mahupun gembira. DIA tak akan tinggalkan kita walaupun sedetik.DIA lah ,kalau kita cintai, adalah cinta sejati dan hakiki.DIA lah yang seharusnya kita cintai melebihi orang orang yang kita sayangi di dunia ini. DIA lah ALLAH swt dan pesuruhnya rasulullah saw.jangan pernah rasa kehilanganNYA kerana DIA sentiasa akan ade bersama kita. mendengar segala aduan dan permohonan kita. menangislah di hadapanNYA.nescaya hatimu akan tenang. ade yang menangis kerana terasa doanya tidak dimakbulkan.jangan pernah bersedih demi itu.jangan pernah letih dan berputus asa untuk terus berdoa. percayalah dengan janjiNYA.ALLAH senantiasa memberi yang terbaik buat hambanya. cubalah renung nikmat gantian yang ALLAH kurniakan sebagai ganti sementara permintaan kita. mungkin ALLAH lambat menunaikan sesuatu doa kita untuk melihat setakat mana ketakwaan kita. mungkin ALLAH tidak memberi permintaan kita kerana nanti bila kita mendapatnya, kita akan riak,ujub dan takbur dia atas nikmat yang diberikan. maka ALLAH memberikan yang setimpal dengan diri kita. walaupun mungkin kita seLalu menangis dan bersedih, ingatlah, tangisan yang terbaik adalah untuk ALLAH.

as the conclusion,Berdoalah...jangan pernah putus asa...jika ALLAH memberi kegelapan dalam hari-hari kita,pasti ada cahaya yang amat terang bakal mendatang.jika tidak didunia, di akhirat kelak.syaratnya, sabarlah mengahadapi segalanya.laluilah segalanya dengan ketabahan dan ketakwaan.jika ditakdirkan kita jatuh sembilan kali, bangunlah untuk kesepuluh kali.jangan pernah berhenti.fataci's law state that "people who are stop will never win" Allah Maha Mendengar rintihan hambaNya, Dia yang berhak menentukan pemilik hidayahNya.Berdoalah...jangan pernah rasa lelah untuk berdoa... Seluruh hati makhluk ini milik Allah, Dia yang berhak memberi cahaya kepada hati-hati hambaNya yang benar-benar ikhlas.kita akan dapat melihat dan merasai, kehebatan doa dan tawakal setelah kita berusaha dengan sehabis daya.. Percayalah...dan Yakinlah dengan Allah.

wallahu a'lam
(sebarang komen dan pembetulan amat dialukan.inshaALLAH kita sama kongsi ilmu)

No comments:

Post a Comment